Kategorier
Ekonomi

Att välja bokföringsprogram

Nuförtiden behöver det inte vara svårt att, som egenföretagare, själv föra bok över ekonomin. Det finns smarta bokföringsprogram som använder sig av en app.

Efter 50 år fyllda var Annika trött på att vara anställd. Dessutom hade hon en del hälsoproblem som betydde att det var jobbigt för henne att upprätthålla en halv åtta till fyra-tillvaro på en arbetsplats. Hon bestämde sig därför för att det var läge att starta eget och börja frilansa.

Barnen var utflugna, maken hade ett välbetalt jobb och hon själv hade haft möjlighet att skapa ett rejält fondsparande inför kommande pensionering. Den ekonomiska risken som det innebar att säga upp sig från en fast anställning kunde därför sägas vara godtagbar.

Ett modernt bokföringsprogram

Vad gällde just ekonomi fanns det dock en annan, avgörande fråga. Fanns det någon metod för enkel bokföring som hon kunde använda sig av? Rimligen borde någon ha tagit fram en sådan metod, med tanke på alla möjligheter till förenkling som all digitalisering innebär. Tänk bara på vilken skillnad det var att deklarera nuförtiden jämfört med hur det var när hennes föräldrar var i hennes ålder.

Efter en sondering av terrängen, i form av lite sökningar på internet, kom hon fram till att det absolut fanns smarta alternativ till gammaldags pappersbaserad bokföring. Särskilt fastnade hon för en variant som använde sig av en app i vilken man enkelt fixade all bokföring, utan att ens behöva känna till skillnaden på debet och kredit. Gratis var det också. Den fick det bli.