Kategorier
Ekonomi

När skulderna är större än tillgångarna

Ekonomisk knipa är frustrerande. Äger du dessutom ett företag kan stora och många skulder till slut innebära att du sätts i konkurs. Det är en fråga som du tyvärr inte själv kontrollerar.

Det är aldrig en kul känsla att veta att du är skyldig någon pengar. När det går riktigt långt och du måste fortsätta låna pengar för att betala andra skulder vet du att det är på väg att krackelera fullständigt. Det innebär att det inte finns några pengar in som inte i sig förvandlas till skulder. Om du är företagare och bedriver en verksamhet på det här sättet är risken stor att du till slut försätts i konkurs. Det beslutet ligger nämligen inte nödvändigtvis på dina egna axlar. Den person du är skyldig pengar, borgenären, kan faktiskt ansöka om att försätta din verksamhet i konkurs för att de få tillgångar du har kvar ska användas för att betala tillbaka skulderna till borgenären.

Verksamheten blir ohållbar

När någon, eller du själv för den delen, ansökt om att din verksamhet ska försättas i konkurs blir det en fråga för tingsrätten. Där tar en domare en titt på hur dina skulder ser ut, hur mycket tillgångar som finns kvar och gör en bedömning för verksamhetens chanser att överleva. Är dina skulder så pass många att det är ohållbart att fortsätta driva företaget är risken att det är punkt slut finito för ditt företag. Det är ett scenario som du kan behöva vara beredd på som företagare. Du kan läsa mer om konkurs på denna hemsida: konkursen.nu